Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
INTERIEUR DECOR BLOG Blog over interieur - design en Wonen
INTERIEUR DECOR BLOG

Tips voor een ultiem rustgevende slaapkamer

Tot rust komen doet u in uw slaapkamer. Hier kunt u ontspannen na een lange dag en wordt u ’s ochtends uitgerust wakker. Omdat u veel tijd doorbrengt in de slaapkamer, is het van belang dat het een fijne ruimte is. De inrichting speelt hier een belangrijke rol in. Kleuren, verlichting en meubilair bepalen de sfeer van de ruimte. U kunt uit verschillende interieurstijlen kiezen zodat u een uitgangspunt heeft bij het inrichten. Romantisch bijvoorbeeld, of strak. Laat u inspireren in woonwinkels, woonmagazines of online. Benieuwd hoe u ervoor zorgt dat uw slaapkamer een droompaleisje wordt? Hieronder leest u tips voor het inrichten van uw slaapkamer.

 

Tijd om kleur te bepalen

Kleuren hebben een groot effect op de uitstraling van een ruimte. Met lichte kleuren lijkt uw slaapkamer groter, wat met name een voordeel is als u te maken heeft met een kleine ruimte of als u behoefte heeft aan veel plek om u heen. Donkere kleuren passen bij de nacht, wat u kan helpen tot rust te komen. Ook donkere gordijnen kunnen hier bij helpen. Deze houden bovendien het licht van buiten effectief tegen, met name wanneer u voor dikke stof kiest. Voor accenten kan een bijzondere kleur worden gekozen, maar over het algemeen is het af te raden om met teveel felle kleuren te werken in de slaapkamer. Dit kan een onrustiger gevoel opwekken.

Waar het eigenlijk allemaal om draait: het bed

Een fijn bed maakt de gehele slaapkamer een uitnodigende ruimte. Aangezien u zich bijna een derde deel van uw dag op uw matras bevindt, is het de moeite waard om deze met zorg te selecteren. Vaak wordt het belang van een goed bed en bijbehorend matras onderschat. Dat in feite verrassend, want waarom is een auto waar u zoveel minder tijd in besteedt eigenlijk van groter belang dan uw nachtrust? Voor matrassen zijn er uiteraard veel keuzes die u moet maken, maar ook voor de bedbodem moet u kiezen wat bij u past. Heeft u bijvoorbeeld behoefte aan een bed dat langer is dan de standaard twee meter? Tot slot is ook de uitstraling van het bed van belang. Boxsprings en hemelbedden zijn het summum van een koninklijk, uitnodigend bed. Een standaard bed wordt extra bijzonder met heerlijke donzen kussens en een dekbed.

 

rustgevende slaapkamer

 

Sfeervolle verlichting

Verlichting is belangrijk in de slaapkamer. Niet alleen voor een aangename sfeer, maar ook om voor het slapen gaan tot rust te kunnen komen. Een dimmer op een plafondlamp is ideaal. Zo kunt u het licht precies afstellen zoals u op dat moment wilt, het liefst zelfs middels een lichtknop bij het nachtkastje. Houdt u of uw partner ervan om ’s avonds nog even te lezen in bed? Dan is een leeslampje handig. Zo kan een van beiden al gaan slapen zonder last te hebben van de verlichting. Er bestaan lampen die een sfeervolle tafellamp voor op het nachtkastje combineren met een leeslampje: handig. Bij verlichting kunt u ook denken aan de verduistering van de slaapkamer. Vooral wanneer u een lichte slaper bent, is het van belang om de de kamer voldoende duister te kunnen maken. Voor de raambedekking heeft u tal van keuzes. Naast klassieke gordijnen zijn ook rolgordijnen, paneel- of vouwgordijnen of (houten) lamellen een optie. Zoveel het verduisterende effect als de uitstraling van de raambekleding is van belang voor een fijne slaapkamer.

 

Een opgeruimde slaapkamer is een opgeruimd hoofd

Om een rustgevende sfeer te creëren in de slaapkamer is het belangrijk dat er geen rommelige indruk heerst. Helaas is dit bij uitstek een plek waar rommel zich opstapelt. Kleding belandt op de grond of verzamelt zich als een berg op een stoel bijvoorbeeld. U maakt het een stuk makkelijker voor uzelf om de boel netjes te houden als u voldoende opbergruimte heeft. Zo kunt u moeiteloos alle spullen een plekje geven en deze hier na gebruik ook weer opbergen. ‘Opgeruimd’ geldt niet alleen voor rommel. Het geldt ook voor een teveel aan decoratieve objecten en zelfs meubels in de kamer. Het uitgangspunt van minimalisme past goed bij deze ruimte: probeer te focussen op het essentiële. Less is more. Kies liever voor één mooi woonaccessoire op een plank dan voor een reeks aan decoratie. Dankzij het uitnodigende bed is er in de slaapkamer niet veel versiering nodig om de kamer gezellig te maken. Zo zorgt u ervoor dat u optimaal tot rust kunt komen in misschien wel de fijnste kamer van uw hele huis.