spandoek plafond
Een spandoek plafond, ook wel gekend als een spanplafond is een strak gespannen doek als plafondbekleding. Kantoren en openbare gebouwen beschikken vaak over spanplafonds, maar het kan ook perfect bij je thuis. Het dient dan vaak als vals plafond om eventuele oneffenheden te verbergen, maar het kan ook als een esthetische element in je woning dienst doen. Er zijn twee soorten spandoek plafonds: doeken uit pvc of uit polyester. Welke soort voor jouw woning de beste is, lees je verderop.
Voordelen van spandoek plafonds
Eerst en vooral kan de installateur je nieuwe spanplafond al op een werkdag installeren. Dat verloopt trouwens ook proper: geen afbraakwerken, geen stof en dus ook geen opruimwerk nadat de vakman je huis buiten wandelt. Het enige wat jij moet doen, is genieten van je nieuwste aanwinst. Je hebt aan spanplafonds sowieso niet veel onderhoudswerk: pvc-spanplafonds hoef je enkel een keer om de 3-4 jaar met een vochtige doek schoon te maken en that’s it. Polyester-spanplafonds zijn wel iets minder onderhoudsvriendelijk: je kan ze niet met een vochtige doek behandelen en bij vlekken heb je wel echt de fabrikant nodig.
Een spandoek plafond kan ook helemaal anders dan dat van de buren. Je kan uit heel wat afwerkingsmogelijkheden kiezen voor je plafond: verschillende kleuren, verschillende texturen, zelfs een mooie foto op een wand, of speciale prints op je plafond behoren tot de mogelijkheden. Een spandoek plafond voldoet bovendien ook aan de strengste veiligheidsnorm en is helemaal niet brandgevaarlijk. Ook qua geluidsisolatie zit je goed met een spanplafond. Een spanplafond gaat ook je hele leven mee én is daarna nog eens recycleerbaar. Zalig toch?
Nadelen van spandoek plafonds
Net als aan alles zijn er natuurlijk ook minder leuke zaken bij een spandoek plafond. Er mag bijvoorbeeld geen wind boven het plafond blazen; er mag dus geen luchtverplaatsing zijn. Dit is uiteraard geen probleem bij woningen maar kan wel een issue zijn bij open ruimtes of bedrijfshallen. Je mag ook niet met een scherp voorwerp tegen het plafond zitten. Nu, heb je in het verleden al eens met een mes aan je plafond gezeten?
Polyesterdoeken zijn iets lastiger in onderhoud dan pvc-doeken. Polyester is immers minder vochtwerend en minder goed afwasbaar. Kijk dus zeker welke soort het beste bij je huis en je persoonlijke situatie past. Wat voor sommige mensen een zegen lijkt, is voor anderen misschien wel een vloek: je kan het een spandoek plafond niet zelf installeren, je moet dus steeds beroep doen op een installateur.
Ten slotte is een spanplafond iets duurder dan gyproc: gyproc kost zo’n €55-70 per vierkante meter, terwijl dat voor een spanplafond zo’n €70-80 is. Wees echter eerlijk met jezelf: weegt dat kleine verschil op tegen alle voordelen? Een snelle, propere installatie van een plafond dat je niet meer hoeft te schilderen, dat je niet frequent hoeft te poetsen, eentje dat bovendien veilig en duurzaam is. Tel je alle kosten op dan zal je al snel zien dat een spanplafond goedkoper is dan een gyproc plafond dat moet geschuurd en geschilderd worden.
Offertes aanvragen
Interesse gekregen om bij jou thuis een spanplafond te installeren? Beschrijf hieronder jouw specifieke woning en wij sturen je aanvraag geheel vrijblijvend naar installateurs actief in jouw buurt door. Zij nemen contact op en maken voor jou een vrijblijvend prijsvoorstel op maat aan.