Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
INTERIEUR DECOR BLOG Blog over interieur - design en Wonen
INTERIEUR DECOR BLOG

Stappenplan voor de perfecte decoratie

Decoreren is één van de leukste aspecten bij het inrichten van je woning. Het is dé manier om kamers leven in te blazen en je eigen persoonlijkheid te laten weerspiegelen. Belangrijk is dat je op voorhand goed nadenkt over je persoonlijke smaak, budget en de indeling. Hier vind je alvast een handig stappenplan dat je zal helpen bij het inrichten van jouw woning.

https://www.interieur-decor.nl/decoratie/stappenplan-decoreren/ Artikel Woning decoreren: het stappenplan

Om je woning naar behoren te decoreren volg je best enkele vaste stappen. Het gaat daarbij om het bepalen van je eigen voorkeuren, het vaststellen van het budget en het maken van een moodboard. Een korte uitleg bij de verschillende stappen:

1. Smaak, stijl en voorkeuren kennen

Vooraleer je begint te ontwerpen is het belangrijk te weten welke interieurstijl jouw voorkeur geniet. Ga daarom op zoek naar allerlei leuke inspiratiefoto’s en sla de mooiste beelden op in een map. Bezoek zeker ook enkele interieurwebsites, je vindt er zonder twijfel heel wat ideeën.

Wees je bewust van de verschillende interpretaties van interieurstijlen. Decoreren volgens een bepaalde ideologie wil zeker niet zeggen dat elk interieur er indentiek zal uitzien. Zo kan een wereldinterieur er in elke woning anders uitzien. Heb je het voor een boheemse uitstraling of hou je het liever strak en modern? Toch de voorkeur voor een kitcherig interieur? Of misschien minimalistisch of zen? Alles is mogelijk.

2. Bepaal je budget en maak een kostenraming

Vooraleer je actie onderneemt is het belangrijk om na te gaan of het beschikbaar budget voldoende is om alle werken uit te voeren. Maak daarom op voorhand een kostenraming op. Voorzie daarbij wat extra ruimte voor onvoorziene kosten.

Hoe ga je te werk? Een kostenraming maken is helemaal niet zo moeilijk. De basisprijs van verf, behangpapier, parket, afwerking en meubels is namelijk makkelijk in te schatten of op te zoeken in reclameblaadjes of het internet. Je kan ook enkele winkels bezoeken voor prijsindicaties. Zo kan je ook onmiddellijk wat staaltjes meegraaien.

3. Maak een moodboard

Zodra je weet in welke stijl je wil decoreren en welk budget je voorhanden hebt is het tijd voor een moodboard. Een moodboard is eigenlijk een visualisatie van je decoratie idee.

Neem een groot, wit blad of karton en leg alle staaltjes en inspiratie foto’s bij elkaar. Neem ook foto’s van meubels en decoratie die je in je woning wil en leg ze op het moodboard. Door deze te fotograferen neem je het emotionele aspect weg en kan je op een objectieve en frisse manier naar het meubel kijken. Je moodboard is geslaagd als je een samenhorend geheel creëert waar leuke accenten in terug te vinden zijn.

 

stappenplan decoreren

Extra tips bij het decoreren

Naast het stappenplan, zijn er ook volgende tips om je een handje te helpen bij het decoreren:

1. Wie laatst verft, best verft

Dankzij het moodboard heb je al een goed idee welke kleuren passen in de kamer. Toch wacht je beter met verf kopen tot de meubelkeuze en decoratie definitief is. Deze hebben naast de kleur nog andere belangrijke eigenschappen zoals textuur, structuur en vormgeving. Daardoor zullen niet alle kleurtinten even geschikt zijn. De kamer voorlopig decoreren kan helpen om de juiste keuze te maken.

2. Samenhorigheid tussen de decoratie en omgeving

Een interieurontwerp kan pas slagen als er een aangename overgang is naar de aanpalende kamers. Een groot contrast zal ervoor zorgen dat de woning gecompartimenteerd aanvoelt. Dat zal de ruimtelijkheid van je huis verkleinen.

Om samenhorigheid te creëren kan je herkenbare elementen zoals decoratievoorwerpen of kleuraccenten laten terugkeren doorheen de woning. Dat kan ook op een ludieke manier gebeuren zoals via terugkerende patronen, bloempotjes, fotokaders, spreuken,…

3. Focuspunt

Bij het decoreren van een kamer begin je best met het zoeken naar één centraal punt waarrond je het interieur ontwerpt. Dat kan gaan over een kunstwerk, een bed, het haardvuur, een groot raam, … Leg hier duidelijk de nadruk op en leg kleine, originele accenten in de rest van de ruimte.